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アントレプレナーチャレンジ優勝者決定!/ Winner of Entrepreneur Challenge

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2022.4.7

2022年3月9日、学内で初めてビジネスプランコンテスト「アントレプレナーチャレンジ」を実施しました。教職員および学生から合計15チームが参加し、本選では、1次審査で選抜された9チームが事業プランを発表しました。最優秀賞は坂本良太さん(事業プラン名:CYPケミストリー、所属:工学府生命工学専攻博士後期課程1年)で、生物由来酵素CYPを用いた石油資源に依存しない医薬品製造を目指す事業プランを発表しました。学長賞として仮説検証費100万円を勝ち取り、今後の事業化が期待されます!

また、後援機関独自の審査により、副賞が授与されました。国立研究開発法人新エネルギー・産業技術総合開発機構(NEDO)賞として、安掛真一郎さん(事業プラン名:MicroFarm、連合農学研究科博士後期課程3年・卓越大学院プログラム生)の、環境汚染の少ない農業を実現させるバイオ肥料キットの製造販売プランが選ばれ、2022年NEDO Technology Commercialization Programへの参加権を得ました。さらにスターインベンション株式会社賞として、宇川千夏さん(事業プラン名:品質予測システムを搭載したカカオ豆の発酵装置開発事業、生物システム応用科学府食料エネルギーシステム専攻3年・卓越大学院プログラム生)の、カカオ豆の風味予測が可能な発酵装置事業が選ばれ、スタートアップ支援費用10万円が授与されました。

第二回アントレプレナーチャレンジ

2022年5月頃に公募開始予定です。2022年9-10月頃に最終ピッチ大会開催の予定で、早期募集、通常募集を開始する予定です。本学の教職員、学生の方は、ぜひ社会価値の創造にチャレンジしてください。FLOuRISH学生は特にフォローアップの体制を充実させていきますので、興味のある方はお気軽にご連絡ください。

 

On March 9, 2022, the Entrepreneur Challenge, a business plan contest, was held for the first time on campus. A total of 15 teams from faculty, staff, and students participated in the competition, and nine teams selected in the first round presented their business plans in the final round. The Grand Prize went to Ryota Sakamoto (business plan name: CYP Chemistry, affiliation: first-year doctoral student in the Department of Biotechnology and Life Science, Graduate School of Engineering). He presented a business plan for the production of pharmaceuticals that do not depend on petroleum resources using the biologically-derived enzyme CYP. He won the President’s Prize of 1 million yen for hypothesis verification and is expected to commercialize his project in the future!

In addition, a supplementary prizes were awarded based on an independent review by the sponsoring organizations. New Energy and Industrial Technology Development Organization (NEDO) selected Shinichiro Agake’s plan (business plan name: MicroFarm, affiliation: third-year doctoral student at the United Graduate School of Agricultural Science) to manufacture and sell a biofertilizer kit that will achieve agriculture with less environmental pollution, and obtained the right to participate in 2022 NEDO Technology Commercialization Program. In addition, Chinatsu Ukawa’s plan (business plan name: development of a fermentation device for cacao beans equipped with a quality prediction system, affiliation: a third-year student in the Department of Food and Energy Systems Science, Graduate School of Bio-Applications and Systems Engineering) won the Star Invention Corporation Award for her business plan, and A hundred thousand yen as start-up support was awarded.

 

Second Entrepreneur Challenge

We plan to announce 2nd Entrepreneur Challenge around May 2022, with the final pitch competition scheduled to be held around September-October 2022. We plan to begin accepting early and regular applications. Faculty, staff, and students of the University are encouraged to take up the challenge of creating social value. FLOuRISH students are especially encouraged to contact us if they are interested, as we will enhance our backup system.

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